Brown: wat is ethisch?

Ik zag en hoorde Brown op tv. Hoe hij een dame eerst vriendelijk te woord stond, eindigend met “It was nice meeting you” en vervolgens in de auto sprak van een ramp en een bekrompen mens. Hij was even vergeten dat zijn microfoon nog aan stond.

Kan dat iedereen overkomen? Velen van ons. Je staat iemand vriendelijk te woord aan de telefoon om vervolgens, als de verbinding verbroken is, te verzuchten: wat een gezeik! Als de verbinding niet verbroken is (vroeger kon de hoorn wel een scheef liggen) ben je erbij.

Leermoment

Van zo’n situatie kun je leren. Want als je zo schandelijk door de mand valt, doe je blijkbaar iets verkeerd. Waar zit hem dat in? Je vindt het echt gezeik. Dat kan gebeuren. Daar ga je niet de fout in, dat gevoel is oprecht. Mag de ander dat dan niet weten? De fout zit niet in je verzuchting, maar in het moment daarvoor, als je iemand zo vriendelijk te woord staat, en niet laat merken dat je alles wat hij of zij uitkraamt gezeik vindt.

Discussie

Wat is ethisch? Open en eerlijk zijn, maar wel rekening houdend met elkaar. Elkaar niet kwetsen, tenzij dat noodzakelijk is om iets goeds te bewerkstelligen dat opweegt tegen de relatief kleine kwetsuur. Wil je opbouwend met iemand omgaan en vervelende gevoelens voorkomen, dan is het beter om al tijdens het telefoongesprek met de ander in discussie te gaan, zodat er meer begrip kan ontstaan voor elkaars standpunt. En dan is het opeens geen gezeik meer van die ander, maar gewoon een ander standpunt. Een standpunt waar je misschien nog iets van kunt opsteken.

One thought on “Brown: wat is ethisch?”

  1. Mooie definitie. Soms maakt men leugentjes om bestwil, men wenst iets te bekomen en men vreest door de waarheid te zeggen dat dat niet zal lukken. Daar ben ik het vaak niet mee eens.. Ik verkies eerlijke en open communicatie gevolgd door discussie en problem-solving. Voor ieder probleem bestaan er trouwens altijd 3 oplossingen. En dan mogen we ook niet het aspect lichaamstaal vergeten. Door authentieke lichaamstaal zal je in negociaties makkelijker kunnen vermeiden dat de andere persoon liegt. Tip: toon je handpalmen om vertrouwen te winnen en de ander voelt zich veiliger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>